FAKTE RRETH BLUE LIGHT

A e dini se një njeri mesatar shpenzon më shumë se 10 orë përpara një pajisjeje elektronike çdo ditë?
Ne i shikojmë pajisjet tona për gjithçka, nga produktiviteti dhe edukimi deri te argëtimi.
Por e gjithë ajo kohë përpara kompjuterëve tanë, pajisjeve tabletë, ekraneve të telefonit dhe televizorit na ekspozon ndaj dritës blu të dëmshme që mund të shtohet me kalimin e kohës dhe të dëmtojë sytë tanë, për të mos përmendur modelet tona të gjumit.

Studimet kanë treguar se ekspozimi i tepërt i dritës blu mund të prishë ritmin tonë cirkadian (modelet tona të gjumit dhe zgjimit), veçanërisht nëse jemi të ekspozuar ndaj burimeve të dritës blu gjatë natës, sepse drita blu shtyp melatoninën.
Ekspozimi i dritës blu mund të shkaktojë gjithashtu syrin dixhital tendosje dhe lodhje të syve, të cilat mund të çojnë në shikim të paqartë, vështirësi në fokusim, sy të thatë dhe të irrituar, lodhje, madje edhe siklet në qafë dhe shpinë.

Fatmirësisht, hulumtimi i ri ka hedhur pak dritë se si mund të ndihmojmë të mbrohemi nga dëmtimi i dritës blu me dy karotenoidë antioksidues: luteinën dhe zeaksantinën.

Lutein & Zeaxanthin për Vision Health
Cilësitë mbrojtëse të këtyre karotenoideve makulare kanë qenë fokusi i studimeve në fusha të shumta të shëndetit, por një studim i fundit merr një zhytje më të thellë në mënyrën se si luteina dhe zeaxanthin funksionojnë për të mbështetur retinat e shëndetshme.

Studimi u botua në Nutrients, një revistë me akses të hapur të ushqyerjes njerëzore. Studiuesit zbuluan se një përzierje specifike e luteinës dhe zeaksantinës, e njohur si Lutemax 2020, ndihmon në mbrojtjen e fotoreceptorëve të retinës kundër dritës blu duke luftuar stresin oksidativ, i cili është kontribuuesi kryesor në shqetësimet e shikimit në lidhje me ekspozimin ndaj dritës blu.

Ndërsa ky ishte një studim jo-njerëzor, ai mund të ketë implikime të rëndësishme në shëndetin e njeriut, veçanërisht duke pasur parasysh sulmin e ekspozimit të dritës blu me të cilën përballemi çdo ditë.

Çfarë është Drita Blu?
Pse drita blu është kaq e ndryshme nga llojet e tjera të dritës? E thënë thjesht, drita blu është një nga gjatësitë valore më të shkurtra dhe më energjike të gjithë dritës së dukshme, kështu që ka më shumë gjasa të dëmtojë retinën tuaj. Drita blu është më afër në spektrin e ngjyrave me dritën e padukshme ultravjollcë sesa dritat e tjera të dukshme, si e kuqja ose portokalli.5 Filtrat natyralë në sytë tuaj nuk mbrojnë mjaftueshëm nga dëmtimi i dritës blu.

Fakte për dritën blu: Fakte rreth dritës blu dhe shëndetit të syve

Këtu janë disa fakte që hapin sytë rreth dritës blu:

Drita e diellit është burimi më i madh i dritës blu. Burimet artificiale të dritës blu përfshijnë dritën fluoreshente, televizorët LED, monitorët e kompjuterëve, telefonat inteligjentë dhe ekranet e tabletave. Ne jemi të ekspozuar shpesh ndaj dritës blu përmes ekraneve dixhitale që janë bërë të kudogjendura në jetën moderne.
Më shumë dritë blu lëshohet nga telefonat inteligjentë dhe kompjuterët tabletë sesa nga çdo burim tjetër drite artificiale.


Një i rritur mesatar amerikan shpenzon më shumë se 10 orë në ditë në pajisjet elektronike.
Adoleshentët kalojnë mesatarisht nëntë orë çdo ditë përpara llojeve të ndryshme të ekraneve, duke përfshirë televizorët, telefonat celularë, kompjuterët dhe tabletët. Tweens shikon rreth pesë orë para ekranit.
71% e amerikanëve thonë se nuk e kanë diskutuar përdorimin e pajisjes së tyre dixhitale me ofruesin e tyre të kujdesit për sytë. Shumë nuk janë në dijeni të hapave që mund të ndërmarrin për të luftuar tendosjen dixhitale të syve.
Më shumë se gjysma e amerikanëve, të rritur dhe fëmijë, besohet se vuajnë nga tendosje dixhitale të syve.
Luteina dhe zeaxanthin janë dy karotenoidet e vetme që trupi juaj zgjedh për mbrojtjen e syve, por trupi juaj nuk i prodhon ato në mënyrë natyrale.
E akumuluar në retinë, luteina ofron mbështetje të synuar për shëndetin okular duke thithur dritën blu.


Luteina dhe Zeaxanthin për shëndetin e syve
Një nga mënyrat më efektive për të mbrojtur veten nga ekspozimi ndaj dritës blu është të pasuroni dietën tuaj me luteinë dhe zeaksantinë. Këto dy karotenoidë janë në të njëjtën familje të lëndëve ushqyese si beta-karotina, por ato quhen në mënyrë specifike si karotenoidë makularë sepse depozitohen në retinë kur konsumohen. Luteina mund të gjendet gjithashtu në disa pjesë të tjera të trupit, duke përfshirë trurit dhe lëkurës. Ndihmon në mbrojtjen e këtyre organeve të rëndësishme nga radikalet e lira dhe stresi oksidativ. Si një anëtar i familjes së ksantofilit, luteina dhe përbërësit e saj gjenden në fruta dhe perime me ngjyra të ndezura, veçanërisht në perimet me gjethe jeshile. Pigmenti unik verdhë-portokalli i luteinës jo vetëm që shton ngjyrë të gjallë në ushqime, por gjithashtu ndihmon në filtrimin e dritës blu. Suplementet e luteinës së Swanson janë një mënyrë e përshtatshme për të marrë përfitimet e luteinës nëse mendoni se nuk po merrni mjaft fruta dhe perime në dietën tuaj. Duke plotësuar luteinën, ne mund të shfrytëzojmë fuqinë e ngjyrës për të promovuar sytë dhe shikimin e shëndetshëm.